Poolen in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

8-ball

Deze spelsoort is het populairst op recreatief niveau en wordt vaak aangeduid als pool. Je kan deze variant met twee spelers of in teams spelen. Het doel van het spel is om de hele (solids) óf de halve (stripes) weg te spelen (potten), en vervolgens win je wanneer je de 8-ball als laatste pot.

In het kort:

 • Bij een fout heeft het andere team ball-in-hand, tenzij er een fout is bij de afstoot, dan moet de bal op of achter de afstoot lijn (kitchen).
 • De 8-ball hoeft niet in een tegenovergestelde pocket gespeeld te worden, dit zijn “kroeg-regels”.
 • Na de afstoot blijf je aan de beurt wanneer er een bal (behalve de 8-ball) gepot is. Je mag nog steeds kiezen of je met de hele of de halve ballen wilt spelen, ongeacht welke soort bal gepot is.
 • Wanneer een speler zijn eigen kleur bal juist pot én tevens een bal van de tegenstander wordt dit niet gezien als een fout, men blijft aan de beurt.
 • 8-ball is een callshot game, wat betekent dat je bij elke beurt moet aangeven welke bal in welke pocket gaat komen.

Spelopbouw


Je rackt de vijftien ballen in de vorm van een driehoek, waarbij de ballen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan moeten liggen. De voorste bal moet op de voetstuk liggen, waarbij de buitenste twee een halve én een hele moeten bevatten. De 8-ball ligt in het midden van de derde rij. De rest van de ballen worden willekeurig neergelegd.

De afstoot

De beginspeler wordt bepaald middels tossen, en moet de witte stootbal achter of op de lijn plaatsen en afstoten. Een geldig breakshot moet voldoen aan: Eén of meerdere ballen potten, of minimaal vier ballen moeten een band raken. Wanneer een team een bal op de juiste manier heeft gepot na de afstoot mag diegene kiezen met welke soort ballen je verder wilt spelen. Wordt de 8-ball gepot tijdens de afstoot, gaat deze terug op de stip. Wanneer de witte bal tijdens de afstoot wordt gepot geldt ball-in-hand niet, maar wordt deze op of achter de lijn geplaatst. Bij deze stoot mag je geen ballen potten die in deze zone liggen.

 

De rest van het spel / Het verdere spelverloop

Vanaf nu moet elk team aangeven waar je welke bal gaat potten, waarbij je ook een combinatie shot  mag maken, wat betekent dat je andere ballen (behalve de 8-ball) mag raken. Als een team na de afstoot een halve of hele bal pot, blijft dat team aan de beurt. Je mag nog steeds kiezen of je met de halve of de hele ballen speelt ongeacht welke bal gepot is. Wordt er vervolgens een hele of halve bal gepot, is de keuze definitief. De speler die aan de beurt is mag doorspelen totdat diegene een fout maakt. 8-ball is een callshot game, wat betekent dat het team wat aan de beurt is moet melden welke bal in welke pocket moet. Gaat de bal die je gecalled hebt niet in die pocket, is jouw beurt voorbij.

 

Wanneer een speler een fout maakt krijgt het andere team ball-in-hand, wat betekent dat je de witte bal overal op de tafel maar neerleggen en verder spelen.


Fouten resulteert in ball-in-hand wanneer:

 • Iemand een bal van tafel speelt
 • Een touche maakt; oftewel een bal aanraken met iets anders dan de pomerans van de keu
 • De 8 ball, een hele in plaats van een halve bal (of omgekeerd) als eerste aangespeeld wordt
 • Na balcontact geen enkele bal de band raakt of gepot wordt.
 • Met de witte bal niets raken
 • De witte bal in een pocket terecht komt (scratchen)
 • Bijzondere regel: Gaat de 8-bal bij de afstoot in een pocket, dan komt die op de stip of stoot je opnieuw af.

 

Het team die als eerste al zijn ballen en de 8-ball op de juiste manier pot wint het spel. Wanneer de 8-ball in een niet aangewezen pocket gaat wint het andere team.