Poolen in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

9-ball

Deze spelsoort wordt gespeeld met ballen 1 t/m 9 die in een diamantvorm met de driehoek klaar worden gelegd. Het doel van het spel is om de 9-ball op de juiste manier weg te spelen (potten).


In het kort

  • Bij een fout krijgt de andere speler ball-in-hand
  • Bij 9-ball hoef je niet van te voren aan te wijzen in welke pocket je een bal gaat potten
  • Wanneer de 9-ball en de witte bal gepot worden gaat de 9-ball terug op de stip en krijgt de tegenspeler ball in hand
  • Je moet altijd de laagst genummerde bal als eerste raken

Spelopbouw

Je rackt de negen ballen in de vorm van een diamant met de driehoek, waarbij de 1-ball als eerste bal op de stip komt, en de 9-ball in het midden. De rest van de ballen worden willekeurig neergelegd.

 

De afstoot

De beginspeler wordt bepaald middels tossen, en moet de witte stootbal achter of op de lijn plaatsen en afstoten. Een geldig breakshot moet voldoen aan: Eén of meerdere ballen potten, of minimaal vier ballen moeten een band raken. Wanneer een team een bal op de juiste manier heeft gepot na de afstoot mag diegene verder gaan door de laagst genummerde bal te raken. Wordt de 9-ball gepot tijdens de afstoot, gaat deze terug op de stip. Wanneer de witte bal tijdens de afstoot wordt gepot geldt ball-in-hand niet, maar wordt deze op of achter de lijn geplaatst. Bij deze stoot mag je geen ballen potten die in deze zone liggen. Wanneer de 9-ball met de afstoot in een pocket gaat heeft diegene direct gewonnen, hoewel je deze regel van te voren ook kunt aanpassen.

 

De rest van het spel

Wanneer een geldige afstoot is gespeeld mag je kiezen om door te spelen, of een push-out te spelen. Wanneer je kiest om een push-out te spelen moet je dit van te voren aankondigen. Bij een push-out hoeft de witte bal geen andere bal of band te raken. Na een push-out is de ander aan de beurt, en deze mag kiezen het rack te spelen of de speler die de push out speelde zelf te laten spelen. Bij 9-ball zijn combinatieschoten toegestaan, wat betekent dat je met de laagst genummerde bal een andere bal of zelfs de 9-ball mag potten. Gaat het om de 9-ball is het rack direct gewonnen.


Fouten resulteert in ball-in-hand wanneer:

  • Een verkeerde bal als eerste raakt
  • Iemand een bal van tafel speelt
  • Na balcontact er geen band geraakt wordt
  • Ballen aanraken met iets anders dan de pomerans van de keu
  • Geen bal geraakt wordt
  • De witte bal in een pocket terecht komt (scratchen)

 

Bij drie fouten achter elkaar heb je het rack verloren. Wanneer een tweede fout gemaakt wordt moet dit wel worden aangekondigd, anders geldt het verlies niet.

 

Het team wat als eerste de 9-ball op de juiste manier weet te potten heeft gewonnen. Wanneer iemand de 9-ball op een niet-juiste manier weet te potten gaat deze terug op de stip.