Darten in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

Darts

 

Darten of darts is een sport die veelal gespeeld wordt in café’s of pubs wat gespeeld wordt met drie pijltjes (darts) en een dartbord.

 

In het kort

  • Bij standaard darten moet je uitgooien door een dubbel te gooien, bullseye telt ook
  • Bij het uitgooien mag je niet onder de 0 komen
  • De afstand tot het dartbord vanaf de worp is 2.37m, de hoogte is 1.73m

De baan

Bij darten wordt aangeraden een ruime afstand te nemen, waarbij je een minimale hoogte nodig hebt van 2,5 meter, een breedte van 2 meter, en een lengte van 4 meter. Bij wedstrijd darten is dit vaak meer. Om duidelijk te maken waar je vanaf kan gooien wordt vaak een houten lat geplaatst, of gemarkeerd met een stuk duct tape.


Het dartboard

De afstand tot de voorkant van het dartbord bedraagt 2.37m. De dikte van het dartbord moet je als je er één op wil hangen er dus nog bij optellen. De hoogte moet 1.73m zijn, gerekend vanaf het hart van de bullseye. Je houdt tijdens het spelen je eigen score bij, wat bij het speltype 501 gedaan wordt met een scorebord naast het dartbord.

De rest van het spel

Er zijn een hoop verschillende spelsoorten binnen het darten, maar de meest gespeelde vorm is 501, wat staat voor het aantal punten waarmee je begint. Dit kan ook een ander getal zijn, zoals 1001, 701 of 301. Hoe je dit spel speelt kan verschillen per locatie waar je dart maar de algemene regels zijn als volgt. Elke speler krijgt het vooraf afgesproken aantal punten, die je zo snel mogelijk naar 0 moet brengen. Dit doe je om de beurt, waarbij je elke beurt met drie dartpijlen mag gooien. De laatste pijl moet wel een dubbel zijn, dus de buitenste ring van het dartbord of de bullseye. Hierbij moet je precies op 0 uitkomen, waarbij je jouw beurt direct verliest als je op 1 komt, of -1 of lager. De andere speler is dan aan de beurt.