Biljarten in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

Libre

Libre biljart is de meest gespeelde spelsoort van het carambolebiljart binnen de klassieke spelsoorten. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk “caramboles” te maken, wat bij libre biljart op alle plaatsen mag.

 

In het kort

  • Libre wordt gespeeld met een witte een gele, en één rode bal
  • Door beide ballen te raken met de witte of gele bal in één stoot beurt heb je een carambole gemaakt
  • Voor beginnelingen wordt aanbevolen eerst een aantal verzamelstoten te oefenen met ervaren spelers, of boeken over carambolebiljart te raadplegen.
  • Om zoveel mogelijk caramboles te maken, wordt het aanbevolen de ballen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen

Spelopbouw

Zoals de naam zegt wordt biljart gespeeld op een biljarttafel, waar geen pockets in zitten. Tussen professionele biljarttafels, clubbiljart of cafébiljart kan er verschil in de afmetingen van de biljarttafel zitten. De afmetingen zijn:

2.85m x 1.42m: Professionele wedstrijdbiljart.

2.30m x 1.15m: Clubbiljart of cafébiljart.
2.10m x 1.05m: Cafébiljart (kleiner).

De opstelling is als volgt: De rode bal wordt op de stip geplaatst, en de witte en gele ballen op de afstoot lijn er tegenover, waarbij één in het midden, en de ander kruisend bij de eerste diamant op de korte band, en de tweede diamant op de lange band.

 

De opstoot

De beginspeler wordt bepaald middels “trekken” waarbij er twee witte ballen worden geplaatst op de afstoot lijn. Beide spelers stoten nagenoeg gelijk naar de korte bovenband. De speler wiens bal het dichtst bij de korte beneden band terecht komt, mag kiezen wie de afstoot mag spelen.

De speler die begint heeft gedurende het hele spel de gemerkte witte bal, en de tegenspeler de gele bal.

De speler die de partij niet begint, krijgt aan het eind van de partij de zogenaamde gelijkmakende beurt. Heeft de speler die het eerst is begonnen als eerste het noodzakelijke aantal punten verzameld (bij libre is dat 300 of 500), dan mag de andere speler de nastoot hebben, omdat hij een beurt minder heeft gehad. In dat geval worden de ballen voor hem op de acquits gelegd.

 

De rest van het spel

 

Bij librebiljart is het de bedoeling om caramboles te maken, wat inhoudt dat je met jouw speelbal beide andere ballen moet raken. Dit kan rechtstreeks door beide ballen te raken, of één of meerdere banden te raken. Je mag dan doorspelen zolang je caramboles blijft maken, waarbij je één punt krijgt per carambole. Zodra je mist, is de tegenspeler aan de beurt.

Fouten

  • Je mag niet stoten voordat alle ballen stil liggen
  • Je moet minstens de tenen van één voet op de grond houden bij het spelen
  • Je mag alleen met de witte of gele bal spelen, wanneer je de andere stoot is de gemaakte carambole ongeldig en gaat de tegenspeler met dezelfde bal verder


De speler die als eerste de vooraf afgesproken punten heeft gehaald – wat meestal 100 tot 300 punten is –  heeft gewonnen. Is de winnaar van deze partij begonnen, dan krijgt de tegenspeler nog één beurt om ook dat aantal caramboles te maken. Lukt de tegenspeler dit, dan is de partij onbeslist en wordt één punt toegereikt aan beide spelers.