Snookeren in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

Snooker

 

Snooker is een biljartspel wat gespeeld wordt op een snookertafel, een grotere tafel dan waar normaal poolen op gespeeld wordt. De ballen zijn ook kleiner en lichter dan bij poolen.

In het kort

  • Waarde van de gekleurde ballen: geel (2), groen (3), bruin (4), blauw (5), roze (6) en zwart (7) het geldig potten van een van de kleuren levert dan ook dat aantal punten op. Het potten van een rode bal levert 1 punt op.
  • Je speelt eerst een rode bal weg, en vervolgens een gekleurde bal, dan weer een rode bal etc.

De rode ballen blijven in de pocket na het potten. Dit in tegenstelling tot de gekleurde ballen, deze komen steeds terug op de spot nadat ze gepot zijn. Wanneer alle rode ballen gepot zijn moeten de kleuren nog op volgorde gepot worden deze blijven nu ook alle gekleurde ballen gepot

Spelopbouw

Net als bij poolen leg je alle ballen in een bepaald patroon. De 15 rode ballen worden in een driehoek gelegd en alle andere gekleurde ballen hebben een vaste plek zoals je hierboven kunt zien. De roze bal moet op de spot, waarbij de rode ballen er zo dicht mogelijk bij moeten liggen, maar niet er tegenaan.


De afstoot

De startspeler mag de witte bal op een willekeurige plek in de halve cirkel (de D) geplaatst worden. Vervolgens moet je een rode bal raken, waarbij minimaal twee ballen een band moeten raken. Doorgaans wordt bij de afstoot geprobeerd het de andere speler zo moeilijk mogelijk te maken een punt te scoren, door bijvoorbeeld de witte bal tegen een band aan te spelen.

De rest van het spel

Het doel is nu om zoveel mogelijk punten te maken, waarbij je eerst een rode bal moet potten, en vervolgens een gekleurde bal. De rode ballen die weggespeeld wordt blijven in de pocket, en de gekleurde ballen gaan terug op hun spot. Het laatste gaat door totdat de laatste rode bal gepot is, daarna moeten de kleuren nog op volgorde gepot worden.

Fouten resulteren in strafpunten wanneer:

 

  • Iemand een bal van tafel speelt
  • Een touche maakt; oftewel een bal aanraken met iets anders dan de pomerans van de keu
  • Als eerste een verkeerde bal aanraken
  • Met de witte bal niets raken
  • De witte bal in een pocket terecht komt (scratchen)
  • Niet met minstens één voet de grond raken
  • Spelen terwijl een bal nog niet tot stilstand is gelegd, of wanneer iets nog niet teruggelegd is

 

Strafpunten worden niet afgetrokken, maar bij de tegenspeler opgeteld. Eerdere punten die tijdens die break gemaakt zijn blijven gewoon staan. Na een fout is de tegenspeler aan de beurt en mag spelen vanaf waar de witte bal is geëindigd. Er mag echter ook gekozen worden om door de witte bal (en alle andere ballen die verplaatst zijn tijdens het shot) terug te leggen en de originele speler opnieuw te laten proberen uit die situatie te ontsnappen.

Winconditie

Zodra de laatste (zwarte bal) door een speler gepot wordt, of is één van de spelers niet meer in te halen dan is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten.