Poolen in Tilburg

Pool, Biljart, Snooker, Darts & Tafelvoetbal
Contact opnemen013- 545 80 00

Straight pool 

Straight pool is een spelsoort die ook wel eens 14.1 genoemd wordt, en wordt gespeeld met 15 genummerde ballen en een witte bal. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk ballen weg te spelen (potten) en het van te voren aantal punten als eerste te halen. Meestal is dit 75, 100 of 150 punten.

 

In het kort

  • Bij straight pool moet de speler van te voren een pocket aanwijzen
  • Er wordt van te voren bepaald met hoeveel punten je wint
  • Als de aangewezen bal in een andere pocket gaat dan aangewezen, gaat deze terug op de stip
  • Bij een “gewone fout” krijg je -1 punt, en wordt er geen ball-in-hand gehanteerd
  • Bij 3 fouten achter elkaar geldt -16 punten (-15 voor 3 fouten en -01 voor de individuele fout van dat shot)

Spelopbouw


Je rackt de 15 ballen in de vorm van een driehoek, waarbij alle ballen willekeurig worden neergelegd.


De afstoot

De beginspeler wordt bepaald middels tossen, en moet de witte stootbal achter of op de lijn plaatsen en afstoten. Een geldig breakshot moet voldoen aan: Minimaal twee ballen en de witte bal moeten een band raken. Wanneer een speler een fout maakt met de afstoot krijgt de speler -2 punten, waarbij de tegenstander de keuze heeft om verder te spelen of de ander opnieuw te laten breaken. Als de witte bal gepot wordt bij de afstoot, is het een gewone fout dus -1 punt voor de speler. Met straight pool is de afstoot dus een verdedigend shot.

 

De rest van het spel

Bij straight pool maakt het niet uit welke volgorde of kleur je speelt. Elke bal die je juist pot in de aangewezen pocket is 1 punt waard. In deze variant kunnen dus meerdere ballen worden gepot in één stoot, zolang de aangewezen bal in de aangewezen pocket gespeeld wordt. Gebeurt dat laatste niet, dan gaat de aangewezen bal op de stip, of wanneer dat niet kan zo dicht mogelijk daarbij, op een rechte lijn vanaf die stip naar de bovenste band.

Fouten

Wanneer iemand één van de onderstaande fouten maakt, krijgt de tegenspeler geen ball-in-hand. De speler die een fout maakt, krijgt -1 punt en speelt verder van waar de witte bal ligt.

  • Iemand een bal van tafel speelt
  • Na balcontact er geen band geraakt wordt
  • Ballen aanraken met iets anders dan de pomerans van de keu
  • Geen bal geraakt wordt

 

Wanneer de witte bal gepot is, dan is dit natuurlijk ook en fout en -1 en de tegenstander mag verder spelen vanaf of achter de lijn. Dan mag je geen bal spelen die daarin ligt. Als iemand drie opeenvolgende fouten maakt en iemand geeft dit aan na de tweede fout, krijgt de speler bovenop de fout nog extra -15 punten.

De speler die als eerste het aantal besproken punten haalt, heeft gewonnen